روند ماشینی شدن بافت فرش در اروپا سبب به وجود آمدن انواع روش ها و ماشین آلات بافندگی فرش ماشینی شد. به نظر می رسد آن چه در حال حاظر به عنوان روش های بر جامانده در جهان مورد استفاده قرار می گیرند سه روش آکسمینیسر , سیمی ( ویلتون , بروکسلی ) و رویه به رویه باشند . از آن جایی که روش اصلی بافندگی در صنعت فرش ماشینی ایران رویه به رویه است ,ابتدا روش های اکسمینسر و بافندگی سیمی به طور مختصر توضیح داده می شود و سپس روش رویه به رویه به طور مفصل تر تشریح می گردد.
بافندگی آکسمینستر ( Axminster )
این روش بافندگی فرش با روش متداول رویه به رویه که در صنعت فرش ماشینی ایران رایج است , دو تفاوت اساسی دارد . اولا در این روش روش بر خلاف روش رویه به رویه که همزمان دو فرش بافته می شود , تنها یک فرش بافته می شود . ثالثا در این روش تعداد زیادی گیره یا ماسوره تعبیه شده است که در لزوم نخ مربوط به رنگ مورد نظر را انتخاب کرده داخل بافت قرار دهند.
چنانچه از ماسوره استفاده گردد روش بافندگی را آکسمینستر ماسوره ای میگویند . در ادامه , به دلیل متداول تر بودن ماشین های آکسمینستر گیره ای به طور مختصر به اجزای ماشین و نحوه بافت فرش در این ماشین اشاره می شود. ماشین های آکسمینستر گیره ای امروزی مجهز به ژاکارد الکترونیکی جهت انتخاب رنگ می باشد که به ماشین های آکسمینستر ژاکارد-گیبر شناخته میشوند.
برای کنترل نخ های چله و بافت برزنت فرش از سه ورد استفاده می شود که دو ورد مخصوص چله سفت باف بوده و یک ورد به چله شل بافت اختصاص دارد. نخ پود به کمک یک راپیر سخت داخل دهانه بافت قرار داده میشود.چله شل بافت در درگیری با نخ های فرش از طرف نخ های خاب جبران کرده و مسئول استحکام طولی فرش می باشند. نخ های چله ممکن است از طریق غلتک های چله یا قفسه به ماشین تغذیه شوند.چنانچه از غلتک چله استفاده شود,تعداد غلتک ها حداقل سه عدد بوده که دو غلتک برای شل باف و یکی برای سفت باف به کار میرود.
ممکن است ماشین به شکلی طراحی شده باشد که از قفسه برای تغذیه نخ های چله استفاده شود.در این صورت قفسه تغذیه ماشین نسبت به حالت عادی بزرگتر بوده که بخشی از قفسه به نخ های پله و بخش بیشتر آن به نخ های خاب اختصاص می یابد. سیستم تغذیه چله قفسه ای بر خلاف تغذیه غلتکی مداوم و پیوسته بوده در نتیجه میتواند راندمان بالاتر بافندگی را به همراه داشته باشد.