فرش های کاشان در شهر کاشان تولید می شود که در استان اصفهان در مرکز ایران واقع شده است.حاکمان سلسله صفوی از این شهر به عنوان استراحت خود در تعطیلات استفاده می کردند و با ساختن خانه ها و معماری خیره کننده میراثی از خود به جای می گذاشتند.
فرشهای تولید شده در شهر کاشان به زیبایی همین معماری هستند و غالباً بعنوان برخی از جذاب ترین انواع فرشهای فارسی در نظر گرفته می شوند.
بیشتر فرشهای دست بافت کاشان با الیاف پشم و پنبه تولید می شوند. از آنجا که این شهر در وسط بیابان قرار دارد و منبع آب مناسبی وجود ندارد ، مواد موجود در آن از کیفیت فوق العاده ای برخوردار نبوده اما با واردات پشم مرینو از منچسترتغییر شگرفی در تولید فرش ایجاد شد. با استفاده از این پشم مرغوب ، بافندگان توانستند برخی از بهترین فرشهای منطقه را تولید کنند.
فرشهای اخیر کاشان با استفاده از پشم به دست آمده از نزدیکی شهر سبزوار تولید می شود که به دلیل تولید برخی از پشم های باکیفیت در ایران شهرت خوبی کسب کرده است.
تفاوت بین فرش های پاکستانی کاشان و فرش های ایرانی کاشان
با مقایسه فرش های کاشان پاکستانی و فارسی،در می یابید که نه تنها طرح های متفاوتی دارند بلکه رنگ های به کار رفته در آن ها نیز متفاوت هستند. فرش های ایرانی کاشان به طور معمول از طرح گوشه گوشه ای استفاده می کنند که گفته می شود از جلدهای چرمی قرآن الهام گرفته شده است.
این جلد ها به نوبه خود الهام گرفته از الگوهای پیچیده ای است که می توان در تزئین گنبدهای مساجد نیز آن هارا مشاهده کرد. این طرح ها در رنگ های روشن مانند آبی ، آجری ، قرمز ، زرد و سبز بافته می شدند.
فرش های کاشان پاکستانی دارای طرح هایی هستند که از مغول ها الهام گرفته شده و رنگ ها معمولاً سایه های پاستلی مانند آبی کم رنگ ، حنایی ، بژ و شرابی هستند.
حتی اگر بافنده از سایه رنگی غنی استفاده می کرد ، مغول ها آن را توناژ ان را کم می کردند ، بنابراین به نظر پاستلی به نظر می رسیدند و روشن نبودند.
طرح شاه عباسی چیست؟
طرح شاه عباس اصطلاحی است که برای توصیف یک باغ بزرگ و باشکوه که با گل های خمیده متعدد تزئین شده است. این یادبود ادای احترام به شاه عباس ، پادشاه اصلی سلسله صفوی است که در حدود قرن شانزدهم و هفدهم برای ترویج هنر نساجی ایرانی کارهای زیادی انجام داد.
چگونه می توان فهمید که کدام فرش، فرش کاشان است؟
فرشهای دست بافت کاشان را می توان با الیاف باکیفیت و طرح های پیچیده از دیگر فرش ها تمییزداد. این فرش ها با استفاده از پشم نرم بافته شده اند و برخی از آنها نیز از ابریشم خالص در طرح های بافته شده اند. بیشتر فرشها دارای یک ترنج مرکزی قابل توجه هستند که با نقوش گل ایرانی و لچک احاطه شده اند.
در فرشهای کاشان،بافتها بسیار ریز و ظریف است این خصوصیت موجب می شود که نقش های به کار رفته در این فرش حالت برجسته داشته و دارای نمود ظاهری بیشتری باشند.
در بافت فرش های کاشان عمدتا از نخ پنبه ای بعنوان تار و پود بهره میبرند و تنها در بافت قالیهای بسیار ظریف از نخ ابریشم استفاده میکنند. از نظر ساختاری پود زیر در این فرش ها ضخیمتر از پود رومیباشد و دو نوع نخ کاشانی با نامهای شهری و اصفهانی برای این منظور به کار برده میشوند.
تفاوت اصلی بین این دو نوع نخ در ضخامت آنهاست بطوریکه پود ۱۰ لای اصفهانی معادل پود ۱۲ لای شهری میباشد.
کاشان علاوه بر فرش های دستباف بینظیر خود در زمینه تولید فرش ماشینی نیز شهرت دارد ، تحولات و پیشرفت اساسی تولیدات صنعتی فرش این شهر در واقع از سال ۱۳۶۵ آغاز شد و همین امر سبب شده تا امروزه بیش از ۶۰۰ واحد تولیدی بزرگ و کوچک فرش در کاشان دایر میباشد که همگی مشغول به رقابت با سایر مناطق میباشند.
درست مانند سایر مناطق فرش بافی در ایران فرش ماشینی کاشان نیز به علتهای مختلفی چون سرعت بالای بافت و مواد اولیه مورد استفاده در تولیدشان ، قیمتی مناسب تر و ارزان تر نسبت به فرش دست بافت دارند.